W dniu 9 listopada 2010 roku uczniowie zasadniczej szkoły zawodowej, kształcącej w zawodach cukiernik i kucharz małej gastronomii oraz technikum usług gastronomicznych i technikum żywienia, uczestniczyli w Pierwszych Warsztatach Doradczych w Lublinie zorganizowanych przez Lubelski Klaster Spożywczy. Zapraszamy do galerii zdjęć
Uczniowie wysłuchali konferencji dotyczącej możliwości rozpoczęcia działalności w branży spożywczej, zdobycia środków finansowych na ten cel, oraz wykorzystania surowców ekologicznych w produkcji gastronomicznej.
Uczestnicy warsztatów mieli możliwość zapoznania się z maszynami i urządzeniami gastronomicznymi, zobaczyć je w trakcie pracy oraz uzyskać wiele cennych informacji dotyczących ich wykorzystania i użytkowania. Mieli też możliwość obejrzenia sposobów przygotowania różnych potraw, drobnego pieczywa oraz ich degustacji.
Największym zainteresowaniem cieszyły się pokazy wykonywane przez mistrzów z Cukierni Artystycznej „Zbyszek” w Lublinie. Dekoracje z czekolady, karmelu i mas marcepanowych przyciągały tłumy do ich stoiska. Uczniowie mieli również możliwość wypróbowania swoich sił, w wykonywaniu prostych dekoracji z czekolady i masy marcepanowej.
Wyjazd pozwolił uczniom na poszerzenie wiedzy i umiejętności z gastronomii, cukiernictwa, co na pewno zaprocentuje w ich przyszłej pracy zawodowej.
Organizatorami wyjazdu byli nauczyciele przedmiotów zawodowych Eugeniusz Oreńczuk, Anna Jańczak i Grażyna Chodziutko. |